Kadıköy Belediyesi Proje Önerisi

Kadıköy Belediyesi Proje Önerisi

1. Çalışma Alanı-Yerleşim ve Ulaşıma Dair

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası alanı transfer noktalarının kesişiminde yer almaktadır. Bu nedenle gelen yaya akslarını karşılamak için yapı geriye çekilmiş ve yaya geçiş noktalarını meydanda buluşturarak yapıya giriş sağlamaktadır. Bu özelliği ile katılıma izin veren bir duruş sergilemektedir.

Yapının konumlanmasında etken olan bir diğer nokta ise çevredeki yeşil sürekliliğini ortaya çıkarmaktır. Yoğun toplu ulaşım aksları ve durak noktaları arasında nefes alma görevini üstlenen meydan çevreden gelen yeşil aksı alan içinden geçirerek sürekliliğe katkı vermiştir.

 ‘’katılım’’

A. Giriş

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası için önerilen proje, mevcut belediye binasının yenilikçi işlev ve hedeflere cevap verememesi üzerine yeni bir belediye binası elde etmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu amaçla tasarım problemi, mevcut yerleşimin sahip olduğu sıkıntılar, yaklaşımlarda yer alan yönlenme sorunları, mevcut yeşil alanın sürekliliğindeki kopuşlar ve ulaşım noktalarıyla bağlantı oluşturamaması gibi temel sorunların çözümüne yönelik geliştirilmiştir. 

Proje alanı, Kadıköy için bir transfer noktası ve önemli ulaşım akslarının kesişiminde bir düğüm noktası oluşturmaktadır. Bu nedenle hem gelen yaya akslarını karşılaması hem de bütünde devam eden Kurbağalıdere Vadisi yeşil sürekliliğine yer açması amacıyla öneri proje, araziye diagonal olarak yerleşmiştir. Köşeye çekilme davranışı ile meydan oluşturma, kullanıcıları davet etme, yaya akslarının kesintisiz geçişine imkan tanıma ve dinamik mekan kurgusuna izin verme amaçlarına ulaşılmıştır. Aynı zamanda katılımcı yönetim anlayışının temsili karakteri olan modüler tasarım ve boşluklu yüzeyler ile davetkar bir tutum sergilemiştir.  

B. Erişim / Erişilebilirlik / Kullanım

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binasına farklı durak ve ulaşım noktalarından ulaşılabilmektedir. Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu, Metrobüs Anadolu Yakası durağı, Evlendirme Dairesi, Müze Gazhane Kültür Merkezi, İETT Garajı ve Salı Pazarı tesisleri gibi yaya hareketini taşıyan ve aktaran noktalar, proje alanı üzerinden geçmektedir. Bu aksların kesintiye uğramadan ve yeşil sürekliliği içinde devam etmesine önem verilmiştir.

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binasına tüm kullanıcıların kolaylıkla nüfuz etmesi için, şeffaf ve geçirgen bir mekânsal kurgu üretilmiştir. Geçirgenlik, bodrum kata inilen kentsel kamusal açık alan ve meydan düzenlemesi ile başlamış, yapının içine kadar sızan sokaklarla devam etmiş ve atrium olarak üretilen içsel boşluklarla tamamlanmıştır. Teraslar ve geçirgen strüktür ile dış mekanla ilişki kurmaya devam etmiştir.

C. Bağlam

Proje alanı, yoğun yaya ve araç hareketliliği ile çevrelenmiş bir sosyal iletişim alanı olarak görünmektedir. Bu özelliği ile geçişin iletişime dönüştüğü bir bağlamda konumlanmıştır. Bu bağlamda etkisi ve değeri büyük olan Cumhuriyet Devrimleri ve Atatürk Anıtı, meydanla ve sosyal etkileşim alanı ile daha güçlü iletişime geçebileceği bir konuma taşınmıştır.

2. Ana Fikir-Tasarım Prensiplerine Dair

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası yarışması için önerilen projenin ana fikri, alanın bir geçiş güzergahı üzerinde konumlanmasına atıfta bulunmuştur. Altta geçişlerin korunduğu, üst kotlarda ise kamusal alanla görsel bağlantının sağlandığı, farklı açılardan farklı perspektifler sunan bir anıtsal yapı elde edilmiştir.

Mekânsal organizasyonda ise aynı şekilde net geçişler, okunabilir sirkülasyon şeması ve temiz bağlantı noktaları ile nefes alabilir bir organizasyon elde edilmesi tasarım prensibi olarak ele alınmıştır. Modüler strüktür ve plan sistemi sayesinde hem esnek hem de algılanabilir ve türeyebilir mekan kurgusuna ulaşılmıştır. Projenin yaşam alanı, iç sokaklar, galeri boşlukları ve ferah sirkülasyon alanlarıdır. Bu özelliği ile katılım ve şeffaflığın mimari yapıda karakterize edilmesi hedeflenmiştir.

3. Proje Özellikleri- Kütle Biçimlenişine ve Programa Dair

A. Kütle Düzeni

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası Projesi, anıtsal tek bir ana kütleden oluşmaktadır. Kütle, bodrum kat, zemin kat ve üzerinde 4 kattan oluşmaktadır. Kütle, mevcut yüksek, katlı ve katı formun aksine modüler, parçalı, geçişken ve geçirgen cephe ile şeffaf yapıların yan yana gelmesiyle oluşmaktadır. Modüllerin çatıları teraslar oluşturacak şekilde meydana doğru yönelmiştir. Kütlenin içerisinde yer yer boşaltmalar yapılarak iç bahçeler kurgulanmıştır. Bu iç bahçeler sayesinde iç mekanlara hem doğal ışık hem de temiz hava alınabilmektedir.

 

B. İşlev

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası Projesinin işlevsel organizasyonu, belediye organizasyon şemasının mekansallaştırılması ile elde edilmiştir. Bina ana giriş omurgası zeminde iki sokak ile çevreyle ilişkilenirken, üst katlarda yatay sirkülasyon ile kesişerek çekirdeklerin konumlarını ortaya çıkarmıştır.

Binanın bodrum katına geçiş, amfi düzeninde oturma birimleri ve kamusal sahne ile elde edilmiş, erişilebilirliğin sağlanması için rampa ve liftlerle desteklenmiştir. Bu sayede öncelikle yapı ile ilişki kademeli olarak sunulmuştur.

Giriş aksı üzerinde yer alan havuz, sığ derinliği ve su rengi ile temizlik ve şeffaflık algısına atıfta bulunurken, zemininde kullanılan şeffaf döşeme ile bodrum katta yer alan sergi mekanına günün farklı saatlerinde farklı güneş kırılmalarını taşıyarak canlılık katmıştır.

ali osman

Turkey